Fotíme mobilem #8: Nejčastější chyby při fotografování

Dnes to vezmeme v malinko lehčím tónu a místo pokročilejších technik se podíváme na nejčastější chyby, které někdy dělají i zkušení fotografové.

Osvětlení

Nedostatečné nebo příliš silné osvětlení může vést k tmavým, přeexponovaným nebo rozmazaným snímkům. Doporučuji fotografovat za dobrých světelných podmínek nebo používat funkci HDR, případně Noční režim.

Tato fotografie vznikla v polském Kladsku v podzemí bývalé věznice. I přes velice slabé osvětlení je díky AI, položení mobilu na opěrku a nočnímu režimu fotografie použitelná. Ale kdybychom ji chtěli tisknout na A4, už bude vidět artefakty.
Zde je naopak dobře vidět, že i když je fotografie poměrně ostrá – ale ne dokonale, nebylo o co se opřít – tak už malý pohyb našeho průvodce způsobil, že je rozmazaný. Snímek byl pořízen v podzemí zámku Książ.

Pozor také na focení v protisvětle. Pokud se využije správně, získáte úžasnou atmosféru, ale snadno místo toho skončíte s fotografií, kde je obrovský bílý flek místo sluníčka a celkové vyznění nebude dobré. Pokud takové příslušenství existuje k vašemu mobilu, kupte si sluneční clonu nebo aspoň zastiňte objektiv dlaní. Okamžitě uvidíte zvýšení kontrastu celé scény. Jen pozor na to, aby se dlaň nedostala do záběru.

Kostel v Novém Hrádku focený v protisvětle má maximálně tak vypovídací hodnotu, jak z této strany vypadá, ale fotografie je nezajímavá, bez kontrastu. Přitom stačilo kostel obejít a v bočním osvětlení je mnohem zajímavější. 

Portrétní režim

Většina moderních smartphonů nabízí speciální portrétní režim, který vytváří krásný bokeh efekt (rozostřené pozadí). Naučte se ho používat pro lepší portrétní fotografie.

Pokud máte k dispozici i portrétní objektiv, upřednostněte ho před umělým rozmazáním pozadí, zvláště detaily jako třeba rozevláté vlasy budou přirozenější.

Digitální zoom

Používání digitálního zoomu vede ke ztrátě kvality obrazu. Pokud je to možné, zkuste se raděj přiblížit k fotografovanému objektu nebo později proveďte ořez.

Zde je ale jedna výjimka, a to použití space zoomu u řady S Ultra. Zde zapracuje umělá inteligence, která umí obraz dokreslit. Ve výsledku je obraz sice nekvalitní, ale já například tento zoom používám hlavně v okamžiku, kdy potřebuju přečíst nějaký nápis v dálce a pak je mně jedno, že obraz není dokonalý; důležité je, že je daný nápis čitelný.

Zde je vidět rozdíl mezi optickým zoomem a následným ořezem a digitálním zoomem. U digitálního zoomu je vidět rozmazání obrázku. Pokud nám jde o zviditelnění např. nápisu na letadle, může být digitální zoom užitečný. Pokud chceme hezkou fotku letadla, je lepší zůstat u optického zoomu.

Naopak tady  máme demonstraci rozdílu mezi užitečným použitím digitálního zoomu, kdy mě zajímalo, co je na štítku za nápis a naopak zcela neužitečného použití – pokud by mě zajímal počet srnek, asi by se takto počítaly snáz, ale určitě to není fotografie do National Geographic.

Kompozice

Mějte na paměti základní pravidla kompozice, jako je pravidlo třetin, pro vyvážené a esteticky přitažlivé fotografie.  Pokud fotíte portrét, hlídejte si, aby se fotografovaná osoba nedívala ven z fotografie. Děti a zvířata foťte pokud možno z výšky jejich očí. Atd. atd. …

Kompozice si zaslouží samostatný článek, zde ji zmiňuji, abyste na ni nezapomněli.

Nečistý objektiv

Toto je velice častý problém. Nečistý objektiv se projeví typicky čárami, které vedou od světelných zdrojů. Naučte se automaticky objektiv otřít třeba o tričko (pokud samozřejmě je čisté a suché; u zpoceného byste situaci spíš zhoršili), v ideálním případě s sebou noste speciální hadřík na čištění optiky. A nešetřete na něm.

Převzato z Facebooku, kde si tazatel stěžoval na špatnou kvalitu fotografií. Bylo mu doporučeno vyčištění objektivů.

Nebojte se manuálního / Pro režimu

Telefony Samsung nabízejí manuální režim, který vám umožňuje upravit nastavení, jako je ISO, rychlost závěrky a vyvážení bílé. To může zlepšit kvalitu snímku v obtížných světelných podmínkách. Více o této problematice píšu v mých článcích věnovaných ostrosti a expozici.

Příliš mnoho selfie

Ačkoli selfie jsou populární, mějte na paměti, že fotografie z různých úhlů a s různými objekty mohou být zajímavější a rozmanitější.

Pokud vlastníte telefon s S Penem, nejspíš máte možnost použít jej jako dálkovou spoušť. Telefon můžete umístit na stativ, mně se osvědčil systém Joby Gorillapod (nezapomeňte na držák na mobil). S tímto systémem můžete fotit prakticky kdekoliv. A pokud s sebou stativ nemáte, zkuste požádat někoho, aby vás vyfotil; samozřejmě pozor na to, abyste telefon nesvěřili úplně cizímu člověku, který vám s ním uteče!

Nedostatečná stabilita

Chvění rukou může způsobit rozmazané fotografie. Použijte stativ nebo opřete telefon o pevnou oporu pro stabilnější snímky. Pokud ani jedno není možné použít, pamatujte na to, že vaše telefony prošly drastickými testy ohybu bez ztráty kytičky; nebojte se je tedy uchopit pevně a ne jakoby to byly velikonoční kraslice.

Postproces

Dobrého pomálu, říkala moje babička. Nepřehánějte to s filtry a obecně s úpravami. Stejně jako oheň je dobrý sluha, ale zlý pán, to samé platí o grafických editorech. Zvláště o těch v mobilu. A pokud už se chystáte na razantní úpravy, vždy si uložte originál! Nikdy nefoťte například přímo do černobílé. Pokud nemáte RAW, už nikdy se nedokážete vrátit k původním barvám!

Nevyužití dodatečných aplikací a příslušenství

Existuje mnoho aplikací a příslušenství, které mohou rozšířit možnosti vašeho smartphonu a zlepšit kvalitu fotografií. Zvažte použití pokročilých aplikací pro focení a úpravy fotografií nebo investujte do příslušenství, jako jsou externí objektivy, mikrofony či osvětlení, prodávají se sluneční clony, které zastíní displej, abyste viděli lépe na sluníčku, sluneční clony na objektivy… Nebojte se použít třeba polarizační filtr, klidně ho nahraďte slunečními brýlemi s polarizačním efektem, získáte tak krásně prokreslená oblaka a úplně jiné barvy.

Již výše jsem zmínil stativ, který umožní zvláště v kombinaci se samospouští fotografovat “selfie”, ale i makro (předsádky), fotografování oblohy, časosběry a další.

Sdílejte z rozmyslem

Poslední odstavec není úplně tak o focení, ale o prezentaci vašich výtvorů. Než nějakou vaši fotografii budete sdílet ve veřejné galerii, zamyslete se nad tím, jestli bude zajímavá i pro ostatní. Není pro vás důležitá proto, že je na ní vaše dítě, přítelkyně, pes…? Že je pořízená na dovolené, kde jste se seznámili s vaším partnerem? Že je to jen výsledek vašeho nadšení z možností nového stroje?

Jeden takový typický snímek, který pořídí asi každý, kdo si koupí Galaxy S Ultra – opravdu je ale vhodné ho zveřejnovat, když už je v galerii 150 prakticky stejných?

Categories:

Tags:


Comments

2 komentáře: „Fotíme mobilem #8: Nejčastější chyby při fotografování“

  1. […] minulém článku jsem se rozepsal o tom, jaké chyby může při focení udělat fotograf. Dnes se podíváme na […]

  2. […] Fotíme mobilem #8: Nejčastější chyby při fotografování […]