Vše, co vás zajímalo o koupi telefonu Samsung z ciziny, ale neměli jste koho se zeptat

Docela často narážím na to, že lidi mají s telefonem nějaký nezvyklý problém a při řešení zjistím, že se jedná o telefon, který není určen pro český trh. Co to znamená, jak se to může stát a co z toho plyne? Pokusím se na co nejvíc otázek odpovědět v následujících odstavcích.

Technické okénko

Celosvětový trh je rozdělen nejen do velkých oblastí jako např. Amerika nebo Evropa, ale i na menší bloky, tzv. regiony, které mají svůj CSC kód. Většinou je pro každý stát několik CSC kódů, a to jak pro telefony z volného prodeje, tak pro jednotlivé operátory. Telefony určené pro konkrétní region mohou mít různé vlastnosti dané nastavením parametrů sítě nebo i jiným hardwarem. Pro příklad nemusíme chodit daleko: 5G. Po zapnutí 5G fungovaly jen telefony z prodejní sítě daného operátora, zatímco ostatní si musely počkat na aktualizaci. Pokud se bavíme o telefonech určených pro český trh, dostaly tuto aktualizaci všechny telefony, ale pokud byste měli telefon určený pro cizí trh, je možné, že 5G bude fungovat správně až později nebo bude nějak omezené.

Jiný příklad ze života: kamarád si kdysi objednal S8 se Snapdragonem, protože coby síťový inženýr u jednoho operátora využil jednu funkci pro monitorování sítě. Věděl, co a proč dělá, ale přesto byl pak překvapený, když zjistil, že LTE není plně podporováno – chyběly nějaké protokoly či frekvence, takže LTE sice jelo, ale pomaleji.

Proč koupit

Začal bych odpovědí na otázku, proč by vlastně někdo měl uvažovat o tom, koupit telefon, který není určený pro náš trh. Důvodů je více, zmíním ty nejčastější:

  • Telefon se zde neprodává nebo se neprodává ve zvolené variantě. Jako příklad bych mohl uvést červený S20+ 256GB, který byl k sehnání v Rakousku, ale u nás ne. 128 GB vám muselo stačit.
  • Telefon podporuje nějaké funkce. Např. výše zmíněný příklad s funkcemi pro monitorování sítě. Nebo nahrávání hovorů, které v EU není aktivní, ale v některých oblastech ano. Nebo, jak zmiňuju výše, má použitelnou kapacitu.
  • Nutnost. Zrovna nedávno jsem se bavil s jednou slečnou, které telefon dosloužil, když byla na půlroční stáži v Anglii, takže si koupila telefon tam.
  • Peníze
    Nákup v cizině: Někde jsou telefony k sehnání levněji. To se týká zvláště zemí jako je Saúdská Arábie apod. a je to způsobeno často tím, že v dané zemi je kratší záruka, jiná kupní síla apod.
    Nákup v ČR – šedý dovoz. V tomto případě je situace složitější a rozeberu ji v další kapitole.
  • Touha mít něco speciálního. Ano, i tohle je možné, že někdo chce prostě takový telefon, který nemá nikdo jiný. Také možnost, proč ne?

Šedý dovoz

Šedý dovoz, prodejci někdy používají termín “evropská distribuce“, je prodej telefonů nakoupených v cizině a jejich přeprodej u nás.

Proč to prodejci dělají? Jeden důvod je snaha nabídnout zákazníkům něco, co se zde neprodává v oficiální distribuční síti. V případě Samsungu to udělal např. CZC s Foldem, který se zde dlouho neprodával. Samsung mu do toho pak hodil vidle tím, že ho začal prodávat v ten samý okamžik…

Prodejci je nakupují v zemích, kde se prodávají a pak s přirážkou přeprodávají u nás. Cena je v tomto případě vyšší, než oficiální cena doporučená výrobcem, protože platíte za službu navíc a jistou exkluzivitu. Pokud je zákazník dostatečně informován o případných rizicích takového nákupu, přimhouřil bych oko.

Další důvod je stlačení ceny. V tomto případě jde o nákupy ve velkém, kdy se dá nasmlouvat nižší cena a následný přeprodej v ČR po jednotlivých kusech. Často se jedná o telefony brandované na některého operátora. Kladem je většinou nižší cena, než je nákup u autorizovaného prodejce. Ovšem pozor, není všechno zlato, co se třpytí, protože na tyto telefony se nevztahují akce typu sluchátka zdarma nebo cashback, které Samsung často pořádá. O nadstandardním servisu ani nemluvě, o tom v další kapitole.

Proč nekoupit

V předchozí kapitole jsem zmínil některé výhody nákupu telefonu, který není určen pro český trh. Nějaké tam být musí, jinak by to lidi nedělali, že ano. Můžete mít něco, co nikdo jiný nemá, můžete mít “ten samý telefon” levněji. Kde je tedy háček?

Háčky jsou zde dva. Jeden technický, druhý právní.

Technická rovina

Něco jsem už naznačil v technickém okénku. V ideálním světe se určí nějaký standard a všichni ho implementují stejně. V reálním světě je to jinak. Trošku bych to přirovnal k angličtině. Je to jeden jazyk, ale když vedle sebe postavíte Brita, Američana a Australana, mohou mít pomalu problém se domluvit. A ono na tom není nic špatného, jednou z hlavních předností lidí je schopnost se přizpůsobit. Stejně tak si jednotliví operátoři přizpůsobují standardy, aby lépe vyhovovaly místním podmínkám. Může jít o legislativu, dostupné frekvence nebo i ráz krajiny. Tohle všechno je součástí firmware. Pro každý CSC kód je zde řada nastavení, které způsobují, že telefon bude perfektně fungovat v zemi, pro kterou je určen, ale jinde to může způsobit problémy.

Záruka

Podle českých zákonů řeší zákazník záruku s prodejcem. To znamená, že když koupíte telefon v jakémkoliv obchodě, jdete ho reklamovat do toho samého obchodu (Pozn.: můžete reklamovat na jakékoliv pobočce.).

Někteří výrobci včetně Samsungu umožňují prodejce obejít a jít s přístrojem přímo do autorizovaného servisu. Výhodou je, že oprava je většinou rychlejší. Nevýhodou je menší dostupnost servisů. To ale řeší služba Moje Galaxy, kterou Samsung nabízí pro prémiové produkty. Pokud telefon necháte opravit v autorizovaném servisu, záruka je samozřejmě nedotčena a můžete se spolehnout na to, že byly použité originální díly, správné postupy, a že telefon bude vodotěsný (samozřejmě pouze v případě, že vodotěsnost daný přístroj podporuje). Pokud by se ukázalo, že přístroj není opravitelný, dostanete potvrzení pro prodejce a u něj pak uplatníte odstoupení od smlouvy.

Toto platí ale jen pro přístroje určené pro český trh. Pokud se jedná o šedý dovoz, musíte reklamovat u prodejce a nikde jinde. Aniž bych chtěl generalizovat (existuje hodně ověřených obchodů, které prodávají mobily z různých zdrojů), zvláště menší obchody pociťují každou reklamaci ekonomicky a mají zájem na jejím neuznání. Sám jsem zažil neskutečné obstrukce u reklamace chytrých hodinek v jednom obchodě, který je měl levněji… A slyšel jsem příběhy o vlhkosti, která byla nalezena v telefonu, který se k vodě ani nepřiblížil apod. To, že reklamace trvá často přesně 30 dnů se pak už jeví jako ten nejmenší problém.

Podpora a opravitelnost

Dalším důvodem, proč nekoupit přístroj určený pro jiný trh, je horší podpora. Není to žádné házení klacků pod nohy, ale čím exotičtější zařízení je, tím klesá pravděpodobnost, že místní servisy budou mít k dispozici náhradní díly a budou znát správné postupy.

Dalším častým problémem je, že nefungují aktualizace nebo některé služby. Tuto situaci většinou nelze řešit jinak, než obnovením do továrního nastavení a přehráním firmware. Jedná se ale o neoficiální zásah, který může vést ke ztrátě záruky. V případě nefunkčnosti aktualizací je možné zkusit uplatnit reklamaci u prodejce, případně kontaktovat servis s prosbou o přehrání firmware, ale je třeba si uvědomit, že se nejedná o běžnou situaci, servis bude k takovým případům přistupovat individuálně a velmi pravděpodobně půjde o placenou službu.

Samsung bohužel trvá na prehistorickém rozdělení světa na regiony a místo toho, aby umožnil nastavit všechno dynamicky, si bere zákazníky jako rukojmí. Takže pokud máte nepovolenou kombnaci SIM a FW, jste v háji.

Jak ověřit, jestli je přístroj určený pro český trh

Nejjednodušší je zakoupit přístroj v oficiální distribuční síti. Ta je tvořena značkovými prodejnami a obchodními partnery. U těchto prodejců máte celkem jistotu, že se jedná o přístroj určený pro český trh.

V případě, že jste zakoupili telefon např. z druhé ruky nebo v obchodě, který není na uvedeném seznamu a nejste si jisti, jestli je přístroj určený pro český trh, je jediný spolehlivý způsob, jak toto ověřit, a to kontaktovat infolinku. Můžete telefonicky (800 726 786), ale lepší je použít e-mail (info@samsung.cz / info@samsung.sk), kde pohodlně vepíšete všechny informace, případně přiložíte kopii účtenky. Ověření probíhá podle sériového čísla, ale pokud můžete, je dobré napsat i IMEI (pokud má přístroj více slotů SIM, uveďte první IMEI pro SIM1)  a přiložit kopii účtenky.

Individuální dovoz a evropská záruka

Zvláštním způsobem pořízení je individuální dovoz. Jedná se o koupi přístroje v Evropském hospodářském prostoru a ve Švýcarsku a následný dovoz do ČR pro vlastní použití. Může to být dárek, spontánní nákup, výše zmíněný stav nouze apod. Důležité je, že se jedná opravdu o jeden přístroj a je koupený v zemi, pro kterou byl určen. Není to např. nákup přes eBay apod.! Pokud se vám takový přístroj pokazí, můžete s ním směle navštívit servis, kde bude uplatněna společná evropská záruka. Všechno o zárukách najdete na tomto odkazu: https://www.samsung.com/cz/support/warranty/ (společná evropská záruka je popsána na konci).

Doporučuju servis předem kontaktovat a domluvit se na možnostech opravy. Jak jsem už zmínil, může nastat případ, kdy nebude snadné získat náhradní díly a každý případ se vyhodnocuje individuálně. Rozhodně ale mějte po ruce účtenku.

Shrnutí

Koupě přístroje neurčeného pro český trh může být lákavý, ale skýtá i mnohá rizika, a to počínaje často méně spolehlivými prodejci, přes technické problémy způsobené provozováním přístroje v prostředí, pro které nebyl optimalizován, až po možné potíže s uplatněním případné reklamace.

Naopak, pokud koupíte přístroj určený pro český trh, můžete se spolehnout na nadstandardní servis i pro nejnižší řady a vyloženě prémiový servis pro prémiové produkty (oprava do hodiny, je-li to možné, svoz a následná dovoz telefonu, zapůjčení náhradního přístroje…).


Categories:

Tags:


Comments

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *