Tab S9: Co byste měli vědět před koupí rychlého adaptéru

Už druhým týdnem používám nový tablet Galaxy Tab S9 a rád bych se podělil o některé informace, které v testech často nenajdete, ale které mohou být zajímavé. Pojďme se podívat na to, jak rychle se tablet nabíjí a jak je rychlost nabíjení závislá na použitém adaptéru.

Způsob měření

Nejprve jsem tablet vybil na 15 %, kdy se zobrazí hláška, že by se měla připojit nabíječka. Použil jsem již dříve vytvořený jednoduchý task v Taskeru, který reaguje na změny nabití baterie a zapíše do souboru aktuální hodnotu:

Surová data, společně s výsledným Excelovským souborem si můžete stáhnout zde.

Použité adaptéry

 

15 W

Na speciální přání jsem do testu zařadil i adaptér, který má přívlastek rychlý spíše historicky, protože ho má doma řada lidí z předchozích telefonů, dokud ještě byly adaptéry součástí balení. Jedná se o typ EP-TA20EBENGEU.

25 W

Jako hlavní scénář jsem zvolil nabíjení běžným adaptérem s výstupem 25 W, který bude mít hodně lidí doma jako hlavní zdroj energie pro telefon. Jedná se o typ EP-TA800NBEGE, jehož výhodou jsou malé rozměry, nízká cena a univerzálnost. 

45 W

Jako další scénář jsem zvolil adaptér Baseus, který se sice chlubí výkonem 65 W, ale na jednom portu umí max. 45 W. Proč právě tento? Kdysi jsem si ho pořídil na doporučení v nějakém článku o GaN adaptérech a chtěl jsem si ho vyzkoušet. Sice jsem s ním spokojený, ale neberte to jako nějaké doporučení – navíc s předchozím tabletem Tab S8 dobře nespolupracoval, napájení se odpojovalo. Tab S9 už si s ním rozumí lépe.

65 W

Na závěr jsem zvolil nejvýkonnější adaptér z nabídky Samsungu, model EP-T6530NBEGEU. Na první pohled je podobný předchozímu adaptéru, ale tentokrát by měl poskytnout plný výkon na jednom portu.

Jak si jednotlivé adaptéry vedly? V tabulce najdete čas, za který dosáhlo nabíjení 50, 85 a 100 %.

 50 % [min]85 % [min]100 % [min]
15 W67129165
25 W326596
45 W306290
65 W336493

Pro názornější představu zde máme i graf:

Tablet Galaxy Tab S9 podporuje nabíjení max. 45 W. Pokud zvolíme nabíjení právě tímto výkonem, dosahujeme nejlepších výsledků. Při nabíjení 25 W dochází k mírně pomalejšímu nabíjení, ale není to žádný dramatický rozdíl. Na druhou stranu ani volba 65 W adaptéru vlastně nedává smysl, minimálně z pohledu rychlosti nabíjení. Naměřené rozdíly jsou pravděpodobně v toleranci chyby měření.

Připomínám, že měření probíhalo na nejmenším tabletu Tab S9. Větší modely s vyšší kapacitou baterie se budou nejspíše chovat podobně, jen celková doba nabíjení bude adekvátně delší.

Závěr

Koupě výkonnějšího adaptéru vám nijak zásadně neurychlí nabíjení vašeho tabletu. Hlavní smysl vidím spíše v situaci, kdy potřebujete nabíjet více zařízení a máte omezený počet zásuvek. Určitě má smysl vzít s sebou výkonný multiadaptér na hotel; výkon 65 W stačí i na nabití notebooku.

Nečekejte ale, že vám výkonnější adaptér výrazně urychlí nabíjení jednoho zařízení. Do hry vstupují ochrany baterie, které drží nabíjecí proud na uzdě, aby se zbytečně neopotřebovávala nebo dokonce nepoškodila baterie. Vyšší výkon adaptéru lze ale využít k nabíjení jiných zařízení (Samsung vyrábí i notebooky a 65 W model nejspíš cílí na ně), případně k nabíjení více zařízení současně.

Později zařazený 15W adaptér ukazuje, že s příkonem nad 15 W si tablet umí dobře poradit. V tomto případě má upgrade rozhodně smysl.


Categories:

Tags:


Comments

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *