Samsung d’light – jak se nakupuje v Soulu

Jak už víte, strávil jsem týden v Koreji a stejně jako v USA jsem si dal za cíl ochutnat pravý americký McDonnald hamburger a pravou americkou Coca Colu, zajímalo mě, jak vypadá pořádná prodejna Samsungu v rodném Soulu.

Jako ne úplně malý problém se ukázalo nalezení vhodné prodejny. Na mapách není nic jako “největší prodejna Samsungu” a rozcestník na webu korejského Samsungu uvádí přes 30 prodejen, ale není z toho moc poznat, která je největší.

Naštěstí mně dobře poradili lidé z agentury, která se o nás starala a nasměrovali mě k CU Samsung Headquarters, kde je velký showroom, který si říká Samsung d’light.

Nebylo ani moc daleko od hotelu, dalo se to dojít i pěšky, i když já jel metrem. Výzvou ale bylo nalezení vchodu do showroomu. Celá budova byla obehnaná ohradou a nemohl jsem najít způsob, jak se dostat dovnitř. Naštěstí jsem narazil na nějakého člověka, který měl na obleku logo Samsungu, vyslětlil jsem mu, kdo jsem a co chci a ten – velice potěšen, když zjistil, že jsem z Evropy a chci o nich napsat článek – mě nasměroval. Bylo to v podzemí, to jsem nečekal.

Takto to vypadá před budovou a uvnitř.

Prodejna není koncipovaná tak, jak znáte u nás. Musíte si vzít číslo a přijít za prodavačem. Pokud se jen tak potulujete po prodejně, nikdo si vás nevšímá. Na jednu stranu to je fajn, nikdo mě nerušil, na druhou stranu, kdyby mě něco zajímalo, nevěděl bych, koho se zeptat.

Když už jsme u toho ptaní – chtěl jsem se dovolit, jestli můžu na prodejně fotit a natáčet. Bohužel jsem nesehnal nikoho, kdo by uměl anglicky, takže domluva nakonec byla stylem, že jsem ukázal, jakože fotím mobilem a nějaký prodavač mávnul rukou, jakože je mu to jedno. A tím padla možnost nějakého krátkého rozhovoru. Ne, v Koreji se anglicky nedomluvíte…

Vraťme se ale k prodejně. Nabídka byla překvapivě podobná, jako u nás. Mobily byly stejné a dokonce i v podobných cenových relacích, takže opravdu nemá smysl si vozil mobil z Koreje. Stejně tak tablety, sluchátka a hodinky. U hodinek jsem narazil na speciální golfovou edici Watch5 Pro a u příslušenství pro sluchátka a hodinky byla široká nabídka brandovaného příslušenství. Povětšinou se ale jednalo o značky a témata, která u nás neznáme. Možná by se našel nějaký zajímavý pásek na hodinky.

Další věcí, kterou u nás nejspíš v nabídce nenajdete, jsou (asi) rýžovary, čističky vzduchu a hlavně Be Spoke – možnost sladit si barevně spotřebiče s kuchyní.

Když se vrátíme k malé elektronice, byla zde větší nabídka monitorů, tiskáren a hlavně Galaxy Booků. Bohužel si nejsem jistý, jak by se s ním pracovalo u nás, zejména kvůli korejské klávesnici. Podpora českých Windows tam asi nebude.

Perlička na závěr – kromě mobilů, tabletů, TV a spousty dalšího jsem narazil i na záchod, vyrobený Samsungem. Jen se mě neptejte, jak se splachuje.

Stál ten výlet za to? Jasně, že stál. Prodejna je o parník lépe vybavená, než naše největší prodejny. Ostatně, co jiného čekat přímo v sídle výrobce? Zajímavé také bylo zjištění, že české ceny nejsou nijak přemrštěné ve srovnání s cenami v mateřské zemi.

Pokud byste měli někdy cestu do Soulu a měli chvíli čas, je to hned vedle stanice metra Yeoksam-dong, východ 7 nebo 8.


Categories:

Tags:


Comments

Jeden komentář: „Samsung d’light – jak se nakupuje v Soulu“

  1. […] Samsung d’light – jak se nakupuje v Soulu […]