S24 Ultra

S24 Ultra, jak si vede v běžném životě?

Je to už týden, co používám novinku ze stáje Samsungu, telefon S24 Ultra s kapacitou úložiště 1 TB. Přešel jsem z S23 Ultra se stejnou kapacitou a rád bych vám přiblížil, co tato změna přinesla a naopak, co nepřinesla.

Vzhled

Asi nejvýraznější změnou je změna barvy. Až na několik drobných úletů tvrdošíjně kupuju černé telefony; černou barvu považuju za jistotu. Jenže letos Samsung použil jako materiál titan, který se barví docela složitě a já se trochu obával, aby černá barva neměla tendenci k ošoupávání, takže jsem sáhl po jistotě v podání přírodního titanu. Letošní černá navíc není úplně černá, ale spíš jako 10x vyprané tričko, což mně rozhodnutí usnadnilo. Upřímně ale nejsem úplně nadšený, mně se titanová barva úplně nelíbí, a když si představím, jak bude vypadat za půl roku v zežloutlém silikonovém obalu, nejsem z toho úplně nadšený.

Displej

Další změnou je displej. Kromě toho, že má větší svítivost – a že to je opravdu poznat! – je po dlouhé době plochý. Zmizelo zaoblení na stranách, což má nevýhodu v méně prestižním vzhledu a výhodu v lepší ovladatelnosti. Těšil jsem se také na to, že budu moct použít místo fólie krycí sklo, které jsem si nechal aplikovat přímo na prodejně hned po zakoupení telefonu. Zde ale přišlo zklamání, čtečka otisků prstů se sklem moc dobře nespolupracovala. Jednalo se o chybu kusu? Bylo špatně nalepené? Je to celé tak trochu loterie? Těžko říct, v každém případě jsem sklo nahradil fólií a všechno funguje. Zde bych zmínil, že na S24 Ultra rozměrově pasují i fólie z předchozích modelů, sám jsem chvíli používal fólii z S22 Ultra, ale ta nová má jiné vlastnosti. Kromě toho, že má menší odrazivost je také tvrdší. A z toho důvodu sice je možné použít fólie z S22/23 Ultra na S24 Ultra, ale naopak ne, protože kvůli vyšší tvrdosti fólie nedrží v ohybu.

Další změnou je podání barev, které není tak přesycené, jak jsme zvyklí. Bohužel lidé to vnímají jako chybu a Samsung vyslyšel volání davu a chystá se úprava, která barvy nějakým způsobem poupraví. Škoda, mně se to takto líbí.

Fotoaparáty

Základní sestava vypadá na papíře stejně jako u S23 Ultra, teleobjektiv byl nahrazen novým modulem s 50 Mpx a světelností 3.4, ale ohniskem jen 115 mm (původně 240 mm), laicky řečeno, zoom klesl z 10x na 5x. Je to problém? Uvidíme. Pokud budeme srovnávat fotografie s 10x zoomem, vypadá to jako degradace. Pokud se spokojíme s menším přiblížením, podává zoom v S24 Ultra dost přesvědčivé výsledky. Zatímco fotografie z horších světelných podmínek u S23 Ultra byly často rozmazané a zrnité, u S24 Ultra jsou dost koukatelné. Celkově mně přijde, že S24 Ultra za horších podmínek dává mnohem lepší výsledky než S23 Ultra.

Kromě barevného podání a zachování detailů se významně zlepšilo to, čemu se říká shutter lag (což je ve skutečnosti čas, který uplyne mezi stiskem spouště a pořízením snímku), ale lidé to mylně používají pro příliš dlouhý čas, vedoucí k rozmazání objektů v pohybu. S24 Ultra používá jiné nastavení fotoaparátu a fotografie jsou kvalitnější. Samozřejmě, že pokud je světla opravdu málo a fotografovaný objekt se bude rychle pohybovat, rozmazání se nevyhnete,, ale je to lepší, než to bylo.

Výdrž baterie, zahřívání

Výdrž se hodnotí nejdříve po týdnu, což už moje S24 Ultra splňuje a řekl bych, že je plus minus srovnatelná s S23 Ultra, možná malinko zaostává. Ale připomínám, že ještě nevyšel ani jeden update a vyladění očekávám nejdříve ve druhé aktualizaci, až se posbírají data z reálného používání. Informace o S24 a S24+ mám jen zprostředkované, ale podle všeho si letošní Exynos v ničem nezadá se Snapdragonem. Rozdíly ve výkonu i prací s baterií jsou mírné a základní řady si vedou skvěle.

Co se zahřívání týče, moje S24 Ultra se během hraní poměrně nenáročné hry zahřívala ne nějak moc, ale nepříjemně v pravém horním rohu, kde telefon držím pravou rukou. Uvidíme, co s tím udělají aktualizace.

Má smysl upgrade?

Tuto otázku jsem viděl v různých obměnách velice často a není na ni přímočará odpověď. V první řadě záleží na tom, z jakého telefonu byste přecházeli. V druhé řadě je třeba zohlednit, jak moc velký výdaj pro vás přechod představuje. Navíc již skončilo období předobjednávek a byla ukončena akce dvojnásobného úložiště, kdy jste např. za cenu modelu 512 GB dostali 1 TB. Stále ale běží bonus na výkup, studenti mají stále slevu 7 % a určitě se objeví jiné akce. Výdajovou stránku ale nebudu zohledňovat, protože ji každý vnímá jinak. Soustředíme se na parametry a dojmy z používání.

Výkon

Z hlediska výkonu je upgrade víceméně nesmysl. Ještě řada S20 nabízí více než dostatečný výkon pro většinu myslitelných scénářů a pokud nejdete cíleně po nejnáročnějších hrách nebo vás nezaujala umělá inteligence, pouhý větší výkon není důvodem ke změně.

Výdrž baterie

Pokud vlastníte telefon z řady S22, je rozdíl ve výdrži významný a upgrade můžu jednoznačně doporučit. Pokud vlastníte mobil z řady S23, nebude pro vás výdrž baterie rozhodujícím faktorem.

Displej

Tady je to jednoznačné, displeje jsou jiné a lepší. V případě základních modelů je zde vyšší svítivost, u S24+ dokonce i vyšší rozlišení, u S24 Ultra je displej rovný, což vám může a nemusí vyhovovat. Řada S24 má jiné podání barev, které opět někomu vyhovuje a někomu ne, ale Samsung chystá aktualizaci, která to bude měnit, takže pokud by pro vás nové podání barev bylo odstrašující, vyčkejte, jak se to vyvrbí.

Software

Tadáááá, jsme u toho nejlepšího, co řada S24 přináší. Telefon přichází s OneUI 6.1 a zdá se, že ta desetinka ve verzi je větší změnou, než byl přechod na verzi 6. Už v článku Je AI v S24 pouze marketing? jsem vás seznámil s několika možnostmi, které novinka přináší. Ať už jde o práci o obrázky nebo o úpravy textu či shrnutí obsahu webové stránky.

Ale nejde jen o AI, v telefonu je spousta malých změn, které usnadňují jeho používání. Nové funkce jsou tam kde byste je čekali a celkově se Samsung snaží používání telefonu zjednodušit. Samozřejmě ne všechno se povede a třeba změna nastavení zvuku SMS vyžaduje jedno klepnutí navíc – ale najít to místo, kde klepnout, trvalo lidem skoro týden… No a na nápravu některých věcí, jako je odstranění jednoho ze dvou způsobů používání gest, si asi ještě chvíli počkáme. (EDIT: už je k dispozici aktualizace NavStar, která vrací stará gesta)

Pokud vlastníte telefon z řady S23 a nejste netrpěliví, můžete počkat. Samsung slíbil, že novinky z AI přinese i na řadu S23. Nejsem si ale jistý, jestli to bude v plném rozsahu a už vůbec ne, kdy to bude.

Naopak pokud by pro vás hlavním tahákem byl simultánní překlad telefonních hovorů, můžete ještě vyčkávat, protože čeština zatím není podporována. Slíbená je během roku. Ale dokud to neuvidím, neuvěřím. Na českého Asistenta od Google čekáme už jak dlouho…?

Závěrem

S24 jde tak trochu ve stopách S23. Na papíře to nevypadá jako velký pokrok, ale po pár dnech opravdového používání zjišťujete, že tady a tady a ještě tady je to lepší a už byste se nevrátili. Tak co, vyberete si svoji barvu?


Categories:

Tags:


Comments

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *