S23 Ultra: Který fotoaparát použít a jak jej nastavit

Tento článek navazuje na 3 roky staré povídání o S20+. Tehdy Samsung přišel s novými objektivy, které navíc disponovaly hybridním zoomem a dost lidí nemělo jasno v tom, jak to funguje. Vyjdu tedy z původního článku a informace akorát přizpůsobím novému modelu.

Automatika

S23 Ultra už nepoužívá pouze hybridní zoom, ale stále využívá automatické přepínání objektivů. To se projeví v okamžiku, kdy fotíme na zoom v podmínkách, které jsou pro daný fotoaparát příliš náročné a mobil proto sám přepne na hlavní modul a místo optického zoomu použije zoom hybridní. Ve většině případů je to ku prospěchu věci, ale pokud z nějakého důvodu potřebujeme použít konkrétní fotomodul, například kvůli hloubce ostrosti, lze toto chování zakázat v aplikaci Camera Assistant. Více o aplikace Camera Assistent se dočtete v tomto článku.

Zoom

Vyfotil jsem pro vás 4 fotografie, každou s jiným zoomem. Moje S23 Ultra by tedy měla použít pokaždé jiný modul fotoaparátu.

Jak vidíte, jak se postupně ořezává obraz s tím, jak volíme větší a větší přiblížení. Ještě si ukážeme, jak to vypadá, kdybychom ty 4 fotografie položili na sebe:

Tady je ještě lépe vidět, jak velký rozdíl mezi jednotlivými moduly je. Nebojte se tedy používat všechny moduly. Přepíná se mezi nimi snadno pomocí klepnutí na číslo.

Ale pozor! Toto platí, pokud je dostatek světla! Za horších světelných podmínek se začne projevovat nižší světelnost u širokoúhlého (f/2.2) a tele (f/2.4, f/4.9) objektivů. Ono se to nezdá, vždyť základní objektiv má f/1.7, ale i těch pár desetinek značí téměř poloviční průchod světla u širokoúhlého objektivu a opravdu poloviční průchod u zoom 3x. U zoom 10x je to ještě mnohem horší, ten doporučuju používat pouze za dobrého světla, nebo když mobil používáte jako dalekohled (např. já takto čtu několik desítek metrů vzdálení jízdní řády na zastávkách MHD, samozřejmě za pomoci digitálního zoomu.)

Pokud potřebujete široký záběr, je širokoúhlý modul samozřejmě nenahraditelný, ale pokud chcete zoom, zvažte, jestli není lepší použít raději ořez nebo prostě mít méně detailů. Pokud nebudete měnit nastavení v modulu Camera Assistant, postará se o to automatika.

Poměr stran

A teď se podíváme na další nastavení, a to poměr stran. Na výběr máme z poměru 4:3, 16:9, 1:1 a Full. Úplně vlevo jsou ještě 4:3 200 a 50 Mpx, to je ale změna rozlišení, ne poměru stran.

Co je co a kdy který poměr stran použít? Opět si ukážeme nejprve obrázky:

Dobrá, co se to vlastně děje? Napoví nám tabulka s rozlišením jednotlivých obrázků:

Poměr stranRozlišení
1:12992 x 2992
4:34000 x 3000
16:94000 x 2252
Full4000 x 1868

Jak vidíme, poměr stran 4:3 má nejvyšší rozlišení. 1:1 má zhruba stejné na výšku, ale menší na šířku, dále pak 16:9 a Full mají zachovanou šířku, ale snižuje se výška. Nebudu vás napínat a ukážeme si to na jednom obrázku:

Celá fotografie je 4:3, ostatní jsou zvýrazněné barevnými obdélníky. Tady bych rád upozornil, že stejně jako v prvním případě se zoomem, jsem nenamaloval jen čáry do jedné fotky, ale opravdu jsem jednotlivé fotografie skládal na sebe.

Poměr stran 4:3 využívá celou plochu čipu, ostatní poměry fotografii ořezávají. Nabízí se tedy myšlenka fotit stále v poměru 4:3 a fotografie případně ořezat až doma. To doporučuju a dělám to tak i já, ale jsou zde výjimky.

Poměr stran 1:1 použijeme, víme-li, že chceme fotku sdílet na Instagramu.

Poměr stran 16:9 má smysl, prezentujeme-li fotografie na televizi (ty mají většinou právě tento poměr stran).

Full využívá přesně celou plochu displeje mobilu, ukazujeme-li fotky na něm, dává to smysl.

Ale důležité je si uvědomit, že kdykoliv fotíme do jiného poměru stran, než 4:3, znamená to, že nevratně zahazujeme část informací.

Rozlišení

Máme na výběr 12, 50 a 200 Mpx, vždy v poměru stran 4:3. Zde je příklad, obrázky lze rozkliknout.

Poměrně zásadní rozdíl je ve zpracování informací z čipu. U 12 Mpx dochází ke slučování pixelů 4×4, u 50 Mpx 2×2, zatímco u 200 Mpx k žádnému slučování pixelů nedochází. Je třeba si uvědomit, že slučování pixelů sice snižuje rozlišení a detaily, ale zároveň zvyšuje dynamiku obrázku, jemnější přechody barev a efektivnější zpracování obrazu při nízké hladině osvětlení nebo u velkého rozsahu jasů (více v článku Fotíme mobilem #2: Expozice).

Dalším dopadem při využití vyššího rozlišení je pomalejší zpracování a nárůst velikosti souboru, hlavně u 200 Mpx.

Osobně doporučuju držet se spíše nižšího rozlišení a pouze za dobrých světelných podmínek, a když to opravdu potřebujeme, zvýšit na 50, výjimečně na 200 Mpx.


Categories:

Tags:


Comments

Jeden komentář: „S23 Ultra: Který fotoaparát použít a jak jej nastavit“

  1. […] S23 Ultra: Který fotoaparát použít a jak jej nastavit […]