Fotíme mobilem #6: koncert

Opět jsem měl možnost fotit v náročnějších podmínkách a snad bude stát za to, podělit se o pár postřehů.

Minulý týden jsem navštívil koncert skupiny Sabaton a samozřejmě jsem si chtěl udělat pár fotek z koncertu na památku. Prostředí koncertů je fotograficky poměrně náročné. Koncertní hala bývá tmavá, pódium více či lépe nasvícené, takže zde máme velký kontrast. Navíc se rychle mění světelné podmínky, světla různě blikají, nezřídka je vystoupení doplněné různými efekty navíc. V mém případě šlo o ohňový efekt, fanoušci Rammsteinu by mohli vyprávět.

Před koncertem

V první řadě si uvědomme, proč na koncert jdete. Fotit nebo si užít vystoupení? Pokud fotit, jste nejspíše zkušený fotograf s akreditací a povolením fotit zrcadlovkou, který tento článek nepotřebuje. Budu tedy předpokládat, že cílovou skupinou tohoto článku je spíše hudební fanda, který chce pár povedených fotek na památku.

Základem pro povedené fotky z koncertu je pochopení, jak funguje expozice a proč je fotka případně neostrá. Určitě si vyzkoušejte ještě doma ovládání aplikace Fotoaparát, zvláště nastavení korekce expozice a ovládání Pro režimu. Přestože budeme pracovat v podobných podmínkách jako v jeskyních (malá část scény je nasvícená a zbytek tmavý), je zde jedna podstatná komplikace. Jeskyně se nepohybuje. Zatímco v jeskyni máme poměrně dostatek času, na koncertě je třeba volit co nejkratší expoziční čas. 

Nastavení fotoaparátu

Nezapomeňte ověřit, že jste vypnuli optimalizátor scény a naopak zapnuli ukládání RAWů.

Jako nejlepší se mně osvědčilo nastavit v Pro režimu čas na 1/100 s a zbytek hodnot nechat na automat s výjimkou vyvážení bílé, kterou nastavíme buď na 5000 K nebo podle oka, aby obraz na displeji zhruba seděl s tím, co vidíme. Pokud budete ale fotit i do RAWu, což velmi doporučuju, dá se nastavení barev ještě zachránit později v počítači. Ale proč si přidělávat práci?

Druhou možností je nastavit čas na 1/15 – 1/30 s, případně na automatiku. To umožní fotoaparátu nastavit nižší ISO, obraz pak nebude tak zašumělý. Na druhou stranu při tomto nastavení už se hodně projeví jakýkoliv pohyb, takže musíte vychytávat scény, kdy se hlavní objekt zastaví.

Zde vidíte rozdíl mezi fotkou pořízenou v Pro režimu (níže) a na automatiku. V menším přiblížení může fotka na automatiku vypadat lépe, ale zásahy umělé inteligence v těchto podmínkách spíše škodí. Obrysy postav jsou rozmazané a vidíme artefakty vzniklé snahou o zbavení se šumu.

A ano, nemusíte se bát zoomu, samozřejmě optického! Pokud máte mobil S2x Ultra, Note 20 nebo prostě něco s větším zoomem, nebojte se ho použít. Jen si musíte opravdu hlídat spíše dobře osvětlené scény a počkat, až se účinkující “zaseknou”. 

Zde vidíte, že i při 1/15 s se dá udělat dobrá fotka (na mobil). Na druhou stranu, pokud se zpěvák zrovna pohne, bude to mázlé, ať děláte, co děláte.

Dynamické efekty

Jak na focení různých ohňových nebo světelných efektů? Máte vlastně dvě možnosti. Buď nastavíte v Pro režimu expozici tak, aby byly ohníčky tak akorát a nebo v automatice zaměříte nějaký světlý bod a na něho uzamknete expozici a pak ještě provedete korekci do záporu. Pro automatiku tentokrát hraje to, že v ní můžete použít burst režim. Pamatujte, nefotíme dokumentaci struktury ohňového efektu, fotíme fotku na památku, takže nás zajímá víc atmosféra.

Zde pro ukázku animovaný GIF složený z 16 snímků. My máme samozřejmě uložené všechny, takže vybereme jeden a ten upravíme.

Zachyťte atmosféru

Nesoustřeďte se jen na detaily, ale zachyťte i atmosféru koncertu. Záběr na vyprodanou halu cestou pro občerstvení.

nebo na lidi svítící mobilními telefony může být také zajímavý.

Zpracování fotek

Pokud máte Adobe Photoshop nebo jiný software pro práci s RAW soubory, můžete si pohrát s DNG souborem. Osobně většinou posouvám černý bod, abych se zbavil šumu ve stínech, můžete poladit i redukci šumu a doostřování.

Při editaci fotek klidně ořežte nepotřebné části snímku:

Oříznutí pravé a dolní části snímku zdůraznilo zpěváka a celou scénu. Na Facebook dobrý a billboard z toho dělat stejně nebudete.

Závěrem

Věřím, že vám tento článek pomůže, až půjdete na koncert a budete si chtít udělat fotku na památku. Jen pamatujte, foťte s rozmyslem a užijte si spíš kocert samotný.


Categories:

Tags:


Comments

Jeden komentář: „Fotíme mobilem #6: koncert“

  1. […] V drtivé většině případů je to k dobru věci – přesně do okamžiku, než jdete fotit na koncert a tento algoritmus vám začne kazit fotky. Toto chování nejde úplně vypnout, děje se to i […]

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *