Je AI v S24 pouze marketing?

Ahoj, přilákal vás lehce provokativní titulek? Pojďme si na toto téma poklábosit trochu seriózně.

Co vlastně AI v nové S24 umí? Je toho spousta, já jsem se rozhodl představit vám ty funkce, které skutečně používám plus jednu, kde čekám na češtinu. Překlad telefonního hovoru si zaslouží vlastní demo, na které teď nemám prostředky – hlavně nemůžu sehnat někoho, kdo umí nějaký další z podporovaných jazyků kromě angličtiny…

Odstranění objektů z fotografie

Nejprve se podíváme na velice efektní funkci odstranění objektů. Ano, tato funkce s námi už nějakou dobu je, jenže nyní je k dispozici i jako generativní verze. Jak se liší odstranění objektů, které známe např. z S23 a nové, které je zatím dostupné pouze v S24?

Jedno video vydá za 100 obrázků, takže tady máte záznam:

Je to jedna z fotografií, které jsem pořídil v San Francisku v roce 2020 cestou na hotel. Toto je původní fotografie a řekněme, že nám vadí onen pán uprostřed silnice.

Nejprve zkusíme, jak dopadne odstranění pomocí klasického postupu:

A následně zkusíme novou metodu pomocí generativní AI:

Jak je vidět, každý postup má něco do sebe. Toto je dost složitá scéna a asi by bylo nejlepší vzít z každého výsledku kousek. Je zde ale dobře vidět, jak jednotlivé metody fungují. Zatímco původní mazání objektů se snaží být nenápadné a nahrazuje odstraněnou oblast strukturami z okolí, generativní AI je tvořivější a “uvědomuje” si, co na obrázku je. Výsledkem je realističtější zobrazení zebry a dokonce si na zdi domyslela strukturu cihel. To je na jednu stranu úžasné, ale protože tam jinde cihly nejsou, je to spíše trochu kontraproduktivní.

Připomínám, že generativní AI přidá do výsledného obrázku logo.

Souhrn textu

Narazili jste na článek, který vypadá zajímavě, ale je dlouhý? Nechce se vám ho celý číst nebo naopak vás zajímá, jestli má cenu trávit čas jeho čtením? Nechte si vygenerovat souhrn! K dispozici je podrobný nebo standardní. 

Záznam porady

Tato funkce zatím nefunguje v češtině, ale přesto mně připadla tak zajímavá, že jsem si nachystal demonstraci. Pustil jsem si scénu z filmu Marťan, kde je krátká porada a telefon nechal nahrávat zvuk, jakoby byl v zasedačce. Po ukončení záznamu je možné provést přepis, kdy telefon převede řeč na text a rozpozná jednotlivé mluvčí. Je možné také nechat si vygenerovat souhrn.

Vylepšení vašich textů

Plete se vám i/y a s/z? Nemáte básnické střevo? Nechápete, kde použít jako hashtag nebo emotikon? Tak k tomuto je přesně stvořená další novinka. Osobně jsem to považoval za naprostou ptákovinu, ale nakonec je to mnou nejčastěji používaná funkce. Zde je příklad, kdy řekněme, že někoho žádám, aby se podíval na poznámky. 

Nejprve napíšu text jako obvykle, pak požádám AI, aby se na to podívala. Nejprve si nechám zkontrolovat hrubky. Kdyby nějaké našla, navrhne opravu. Jako druhou věc požádám o přeformulování textu, AI nabídne několik variant, počínaje profesionální, přes sociální (přidá hashtagy, což tady nedává smysl, ale i emotikony), zdvořilý a pouze přidá emoji. Všimněte si, že u profesionálního a zdvořilého textu nahradil tykání za vykání!

Závěr

A co vy, kteří už své S24 máte? Hrajete si s AI nebo ji už běžně používáte? Je to pro vás něco, co ukážete kamarádům na wow efekt a pak na to zapomenete nebo se stává běžnou součástí používání telefonu?

Jak jsem už zmínil, při představování jsem byl spíše skeptický a říkal jsem si, že to nebude fungovat, a nebo že to je jen gimmick, ale nakonec jsem velmi příjemně překvapen. Nejen, že to funguje víc než dobře – jen je třeba vědět, co od AI můžu v roce 2024 žádat a nečekat na zázraky – ale také, že je použití velice jednoduché a přímočaré.

P.S. V článku chybí kromě zmíněného překladu telefonního hovoru i Circle to Search with Google, protože AI prvky nejsou zatím dostupné a bez nich to je jen lépe použitelný Google Lens.

Aktuální verzi článku najdete zde: https://www.svetandroida.cz/samsung-galaxy-s24-ai-funkce-zkusenosti/


Categories:

Tags:


Comments

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *