Galaxy Tab S9: ze života

Přeju hezké odpoledne, večer či pracovní dobu všem, kteří se rádi dozví něco snad nového o nejnovějším přírůstku na poli tabletů od Samsungu, a to Galaxy Tab S9.

Tablet používám již více než 10 dnů, a to je dostatečná doba, abych kromě suchých informací mohl přinést i nějaké osobní zkušenosti z reálného života.

Galaxy Tab S9 je k dispozici ve 3 velikostech: Tab S9 (11″), Tab S9+ (12.4″) a Tab S9 Ultra (14.6″). Podrobnější srovnání najdete zde. Já vypíchnu základní informace:

 Tab S9Tab S9+Tab S9 Ultra
Displej [inch]1112,414,6
Rozlišení
dpi
1600 x 2560
274
1752 x 2800
266
1848 x 2960
239
RAM [GB]8/121212/16
Úložiště [GB]128/256256/512256/512/1024
Baterie [mAh]84001009011200
Fotoaparát – zadní [Mpx]
                      – přední
13
12 UW
13 + 8 UW
12 UW
13 + 8 UW
12 + 12 UW
Hmotnost – WiFi [g]
                    – 5G
498
500
581
586
732
737

Všechny modely mají podporu S Pen, který najdete i v balení a voděodolnost IP 68. Liší se kromě rozměrů a hmotnosti také počtem fotoaparátů a dostupným úložištěm, kdy větší modely mají dostupné i větší úložiště. Všechny modely podporují i paměťové karty micro SD o kapacitě až 1 TB. Celkem se tedy v případě Ultry můžete dostat až na 2 TB.

Vzhledem k podobnosti jednotlivých modelů bude asi hlavním kritériem rozměr a hmotnost. Já například tablet využívám hlavně na cestách, na práci mám výkonný notebook s Windows, proto jsem zvolil nejmenší variantu. Dcera potřebuje nástroj na psaní poznámek na VŠ a zvolila Tab S9+.

K tabletům je k dispozici celá řada ochranných pouzder, já v samostatném článku popsal vybraná pouzdra, která jsem si zakoupil, včetně popisu a fotografií.

Pojďme se tedy podívat na tablet Galaxy Tab S9.

Balení

Tablet si donesete domů v poměrně útlé krabičce, ve které kromě tabletu najdete už jen S Pen a pořádný nabíjecí kabel. Adaptér bohužel není součástí balení, ale s výběrem toho správného adaptéru vám může pomoct můj nedávný článek na Community.

Displej

Zde je asi největší změna oproti předchozímu modelu Tab S8, který měl sice také skvělý displej, ale typu IPS. Nyní se ovšem kocháme na nejmodernější displej typu Dynamic AMOLED 2X120 Hz s podporou HDR10+ a rozlišením 1600 x 2560 pixelů. Displej je kryt ochranným sklem Corning Gorilla Glass. V horní části uprostřed najdeme průstřel pro fotoaparát a kousek vedle senzor okolního osvětlení, který ale není vůbec vidět.

Po displeji se skvěle píše, ale pokud chcete zažít opravdu odezvu jako u papírového notesu, můžete si pořídit speciální kryt.

Baterie

Baterie je typu Li-Po o kapacitě 8400 mAh a její nabití z 15 na 100 % trvá přibližně 90 minut. Oficiálně je podporováno nabíjení o příkonu 45 W, bezdrátové nabíjení není k dispozici. 

Výdrž tabletu je těžké změřit, ale když jsem ho potřeboval co nejrychleji vybít pro získání dat pro článek o rychlých adaptérech, dalo mně to zabrat. Dovolím si tedy pouze odhadnout, že 2 dny normální práce zvládne bez potíží. Spuštěný 3DMark likvidoval baterii tempem asi 1 % za 2 minuty při nejnáročnějším stress testu.

Výkon

Když už jsem tablet trápil 3DMarkem, můžu se podělit o výsledky (klikněte pro více informací):

V tomto tabletu tepe čipset Snapdragon 8 Gen 2 for Galaxy podpořený grafickým čipem Adreno 740 a 12 GB RAM, což je to samé, co už dobře známe z letošní generace S23 a výkon je opravdu nekompromisní. 

S Pen

Tablet podporuje pero S Pen s bezdotykovými testy, jak je znáte z dřívějších modelů. Kromě přibaleného pera bude k dispozici ještě speciální úplně nové pero pro grafiky, které má lepší podporu detekce náklonu a půjde skvěle využít ke kreslení.

S Pen se nabíjí na zadní straně tabletu, příslušné místo je dobře označeno. Novinka: je jedno, jestli ho přiložíte hrotem k fotoaparátu nebo opačně, bude se nabíjet v každém případě. Dřív tohle nefugovalo. Nová pouzdra mají pro S Pen odnímatelný kryt, takže je na vás, jestli chcete mít pero bezpečně uložené za cenu více zabraného místa a nebo ho budete přenášet jinak a pouzdro zmenšíte odebráním krytu pera.

Dex a zrcadlení

K dispozoci je samozřejmě režim Dex, díky kterému můžete tablet přepnout do režimu podobnému stolnímu počítači, ale také jej můžete připojit přímo k televizi nebo monitoru. Pokud máte pouzdro s klávesnicí, můžete použít pro rychlé přepnutí dedikovanou klávesu.

Zobrazovací zařízení můžete připojit buď přímo přes USB-C a nebo můžete využít replikátor portů s HDMI a pak připojit prakticky jakoukoliv televizi. Já to tak s úspěchem provozoval na dovolené. 

Připomenu: při připojení s TV/monitorem není Dex povinný, lze použít i zrcadlení obrazu.

Více oken

Toto je jedna z nejsilnějších disciplín tohoto tabletu. Můžete postupně přetáhnout ikony aplikací třeba z bočního panelu a mít na displeji až 3 současně zobrazené aplikace. Můžete je nastavit i poději. Můžete si dokonce nachystat zkratku pro spuštění dvou až tří aplikací najednou v předvoleném rozdělení obrazovky:

Vícenásobné ovládání

Více oken je super věc, ale vícenásobné ovládání je prostě pecka. Představte si, že si kurzorem jen tak jezdíte mezi tabletem a telefonem a dokonce můžete přetahovat i obsah! Jak na to?

Nejprve v telefonu jděte do Nastavení, najděte sekci Připojená zařízení a tam povolte Vícenásobné ovládání.  Potom to samé udělejte na tabletu. Aby šlo telefon připojit, musí být k tabletu připojena myš nebo klávesnice s touchpadem. Až budete mít na obou zařízeních zapnuté vícenásobné ovládání, klikněte na Připojit telefon. Můžete zvolit polohu telefonu vůči tabletu. Nyní můžete jezdit myší přes obě zařízení. A co je nejlepší, můžete třeba v Galerii telefonu označit video a přenést ho do tabletu. Asi takhle:

Závěr

Jak jsem s novým tabletem spokojený? Opravdu moc! Dříve jsem tablet používal hlavně jako zobrazovací zařízení pro sledování seriálů, když jsem třeba byl nemocný a ležel v posteli. Nyní se z tabletu stalo nejen zábavné, ale i pracovní zařízení, které perfektně doplňuje můj mobil S23 Ultra.


Categories:

Tags: