Back to school – je tablet dobrá volba?

Tentokrát mám takový příběh ze života. Někdy začátkem roku se dcera zmínila, že ve škole mají někteří spolužáci tablet, který používají ve výuce. Ona sama měla tou dobou běžný notebook, který jsme jí pořídili začátkem doby covidové, a který se osvědčil; dcera na něm pracuje ráda. Ale zaujala ji možnost pořizování rychlých poznámek na menším a lehčím zařízení. Nebyla si ale úplně jistá, jestli je tablet správná volba, nabídli jsme výměnou za zápůjčku sepsání článku o tom, jak se tablet osvědčil.

A tak asi měsíc před maturitou dorazil tablet Tab S7 FE včetně pera S Pen. Během asi 10 minut jsem pochopil, že já si s ním hrát nebudu… Dcera mně ho prakticky okamžitě zabavila, všechno si sama nastavila a velice rychle se sžila s celým ekosystémem Samsung.

Sledoval jsem po očku, jak tablet využívá a také jsem ji poprosil, aby si dělala poznámky o tom, co ji během používání tabletu zaujalo.

Na základě této zkušenosti jsme hned využili předobjednávek a dnes už dcera pracuje s vlastním tabletem Galaxy TabS9+.

Nepotřebuju klávesnici

Asi nejvíc se jí líbilo, že opravdu nepotřebuje klávesnici. Když chce psát něco většího, má stále k dispozici notebook, ale na tabletu používá téměř výhradně S Pen. Když jsem domů donesl pouzdro NotePaper, bylo úplně samozřejmé, že to bude její nejoblíbenější. A jak popisuji ve svém článku o pouzdrech, nyní jde kombinovat základní pouzdro s krytem NotePaper, takže o důvod víc ho koupit.

Dcera se navíc začala učit korejštinu a v tom jí tablet s možností psaní pomocí S Pen velice pomáhá. Psaní je přirozené a tablet rovnou umí rozpoznat napsaný text, takže dcera hned vidí, jestli píše hangul správně.

Dalším významným prvkem je to, že když si děláte poznámky, lépe si danou věc zapamatujete. A psaní rukou a perem je pro lidi stále ještě přirozenější než psaní na klávesnici. I z mé vlastní zkušenosti vím, že pokud si dělám poznámky na papír, uvíznou v mozku lépe, než když si je píšu do mobilu nebo do notebooku pomocí klávesnice.

Nezabere tolik místa

Jak jsem zmínil, dcera má notebook s displejem 14“, který váží dle specifikací asi 1,7 kg a rozměry jsou asi 33x23x2 cm zatímco tablet Galaxy TabS9+ váží pouze 0,6 kg s rozměry 29x19x0,6 cm. Rozměry zaokrouhluji nahoru. Aby bylo srovnání úplně fér, mohl bych přičíst hmotnost pouzdra s klávesnicí, jenže tu dcera nepoužívá (já ano). Naopak vyrazit na celodenní výuku bez dobíjecího adaptéru je v případě notebooku šílenství, tablet zvládá celodenní zápřah levou zadní. A kdyby se stalo, že přece jen bude potřeba doplnit šťávu, běžný adaptér s USB-C kabelem není takový problém sehnat, jako nabíječku na notebook. (Ano, nové notebooky umí nabíjení přes USB-C, ale aby to mělo nějaký smysl, je potřeba připojit adaptér s vyšším výkonem, než jsou běžné adaptéry pro mobily. Tabletu ale stačí i 15W adaptér, i když 25W a silnější je samozřejmě lepší.)

Propojenost

Nemusíte mít nutně 5G verzi tabletu, WiFi sítě jsou dnes všude a přinejhorším můžete použít hotspot v mobilu, ale co je důležité, že můžete být online. Můžete vyhledávat informace a co je hlavní, můžete synchronizovat data. Snímky pořízené mobilem můžete hned použít v tabletu, a naopak poznámky zapsané na tabletu jsou ihned k dispozici v mobilu, ale třeba i na druhé straně světa v počítači s Windows.

Multitasking

Multitasking už není výsadou počítačů. I na tabletu můžete používat více aplikací současně, a dokonce je můžete mít i zobrazené vedle sebe. Velký displej k tomu přímo vybízí. Mezi podporovanými aplikacemi lze dokonce přetahovat objekty, takže není problém v Galerii vybrat obrázek a přetáhnout ho do textového editoru nebo zkopírovat informace z Google do vašeho textu.

Práce s poznámkami

Tablet umožňuje vytvářet pokročilé poznámky v aplikaci Samsung Notes, ale pokud z nějakého důvodu preferujete řešení od Microsoftu, můžete používat Office 365 včetně aplikací Word, Excel a OneNote. Případně můžete poznámky Samsung Notes synchronizovat s Office 365.

Dcera ještě zdůrazňovala, že je super, že ačkoliv tablet nabízí výhody, které měla doteď spojené s papírovým poznámkovým blokem, umožňuje kouzla, které papírový blok zvládne jen stěží. Může si různě texty podbarvovat, označovat, přesouvat, vrátit zpět nechtěné změny. Vlastně normální věci, ale ve formátu poznámkového bloku.

Velice užitečná možnost je zapisovat si rychle poznámky například do dokumentů PDF.

Dex

Ještě vyšší úroveň práce nabízí režim Dex. U mobilů se používá typicky po připojení k monitoru nebo televizi, ale tablet umí přepnout do režimu Dex i přímo. Máte pak k dispozici pokročilejší ovládání, ještě více současně zobrazených aplikací a další výhody, které jsou už nad rámec tohoto článku.

Konzumace obsahu

Dcera je náruživá čtenářka, čte knihy v několika jazycích a přestože miluje klasické papírové knihy, některé žánry se jen špatně shánějí v ČR (pamatuju, jak složitě objednávala jednu knihu z Austrálie). Nyní čte knihy i na tabletu, zvláště komiksy v angličtině a je velice spokojená. O sledování videa se nebudu ani zmiňovat, díky rozumné velikosti a dobře optimalizovanému čipsetu není problém sledovat videa v peřinách a nehrozí, že by se tablet přehřál.

Kromě knih se ale na tabletu velice dobře čtou i učebnice a díky tomu, že je vše elektronické, nevadí, když si do nich přímo dělá poznámky.

Který tablet zvolit?

Nejnovější řada tabletů Galaxy TabS9 je k dispozici ve 3 verzích, zde je základní srovnání:

 Tab S9Tab S9+Tab S9 Ultra
Displej [inch]1112,414,6
Rozlišení
dpi
1600 x 2560
274
1752 x 2800
266
1848 x 2960
239
RAM [GB]8/121212/16
Úložiště [GB]128/256256/512256/512/1024
Baterie [mAh]84001009011200
Fotoaparát – zadní [Mpx]
                      – přední
13
12 UW
13 + 8 UW
12 UW
13 + 8 UW
12 + 12 UW
Hmotnost – WiFi [g]
                    – 5G
498
500
581
586
732
737

Větší modely mají výhodu ve větší RAM a úložišti, ale hlavní rozdíl vidíme v rozměrech. Dcera původně chtěla tablet kolem 11“, a když poprvé uviděla zapůjčený 12,4“ tablet, skoro se zděsila, že je moc velký. Netrvalo to ani pár dnů a prohlásila, že by sice mohl být malinko menší, ale 11“ už je málo a chce tuto velikost. Ultru už ale prohlásila za příliš velkou.

Já si zvolil základní velikost, protože tablet používám spíše v posteli nebo na cestách, a hlavně ke konzumaci zábavy, na větší práci mám doma výkonný stolní počítač. Každý si tedy musí zvolit sám podle svých preferencí nejvhodnější velikost. Výborné je, že tentokrát se jednotlivé verze od sebe prakticky neliší výbavou. Větší verze mají druhý fotoaparát, ale upřímně, tablet jako hlavní přístroj k focení bude používat málokdo. Zajímavější je větší dostupné úložiště (512 GB u Tab S9+ a až 1 TB u Tab S9 Ultra a dostupnost podsvícené klávesnice pro Ultru.

Ještě bych rád zmínil Galaxy Tab S6 Lite LTE, který je nyní k sehnání za pouhých 8990 Kč. Jedná se o osvědčenou verzi tabletu, který má sice oproti nejnovějšímu Galaxy Tab S9 určitá omezení, ale pro druhý stupeň ZŠ i střední školu by mohl postačovat. Ve srovnání s Galaxy Tab S9 nabízí nepatrně menší displej a rozlišení, pouze TFT obrazovku, menší RAM i úložiště a nemá voděodolnost ani čtečku otisků prstů. Ale co je důležité, podporuje S Pen, byť neumí bezdotyková gesta.

Závěr

Dcera začala tablet používat až v době, kdy se už připravovala na maturitu a na VŠ nastupuje až za necelý měsíc, takže zkouška ohněm ve vyučování ji teprve čeká. Ale nemyslete si, že by se během prázdnin na tabletu jen koukala na filmy! Učí se korejsky, francouzsky a anglicky, čte knihy v angličtině a vytváří spousty textů. Tablet tedy nezahálí ani chvilku. Jako ideální se osvědčila spolupráce s notebookem, kdy na každém zařízení dělá to, na co je vhodnější.

Je důležité si uvědomit, že tablet nemá nahradit notebook nebo stolní počítač pro náročnější úkoly. Místo toho je doplňkem k vašemu stávajícímu technologickému ekosystému, který může poskytnout rychlý přístup k informacím, jednoduché psaní a skicování, a konzumaci obsahu. Pokud ale nepotřebujete nějaký speciální software, který je dostupný jen pro omezený výběr platforem, určitě zvažte pořízení tabletu


Categories:

Tags:


Comments

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *